Tuesday 5 November 2013

how to cook Curry Vindoloo (Indian)

  

hari ni Sy nak ajar buat kari vindoloo..
ap tu?hmm.. kari tanpa serbuk kari :)
simple sangat buat nya.. sng2

Bahan2:


 daging lembu atau ayam 


BAHAN A:
2 batang kayu manis
beberapa Jintan Putih
bebrapa biji Lada Hitam
beberapa biji bunga lawang

(digoreng di atas kuali tanpa minyak.hingga naik bau)

BAHAN B:

2 sudu  kecil serbuk Cayenne (nak lagi pedas,taruk lagi banyak)
2 sudu kecil serbuk paprika
2 sudu besar kunyit
3 cm halia
4 ulas bawang putih
1 cawan kecil Cuka epal
Bahan A

(di blender sehingga lumat)
(stalah bhan ini diltakan di dalam kuali,ltakan air ke dalam blender)

kentang (optional)

CARA2:

1.karamel kan bawang anda di atas kuali
2,letakan bahan B ke dalam kuali
3.kacau sehingga naik bau
4.ltakan daging atau ayam yang sudah dipotong
4.gunakan air yg di dalam blender.. masuk kan kedalam kuali
5.tutup kuali,dan tunggu sehingga daging empuk
6.sedia dihidangkan.. ^_^


#bahan b ialah MASALA BASAH

 VINDULOO

masakan ini terkenal di daerah goa,india,
vindalho berasal dari perkataan portugis "carne de vinha d'alhos,"
yang bermaksud hidangan daging.
tetapi portugis tlah mengubahsuai dengan meletakan cuka epal sebagai ganti arak.






No comments:

Post a Comment